Görüş: Bu Noel Arifesi geleneği beni anneme bağlı tutuyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
70 yılı aşkın bir süre önce, Fransız Kanadalı annem, kayıtlı bir hemşire olarak çalışmak için Montreal'den Fresno'ya bir yolculuğa çıktı. Orta Kaliforniya hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Ermenistan'ı veya halkını hiç duymamıştı. Ama aşk seni şaşırtabilir. Ermeni Amerikalı babamla tanıştı ve tozlu bir bağda hayata yerleşti.

Annem benimsediği mutfakta uzman değildi ama Ermeni arkadaşları vardı: Komşumuz Sally ve kız kardeşi Ruby. Her sonbaharda üzüm hasadından sonra üç kadın Ruby'nin mutfağında büyük miktarlarda kufta (doldurulmuş köfte) yapmak için toplanırdı.. Tüm malzemeleri doğramak, pişirmek, yoğurmak ve bir araya getirmek iki gün sürdü. İnce taneli bulgur, kıyma veya kuzu etiyle karıştırılarak dış kaplaması yapılırdı.

Ailemde kufta bir Noel Arifesi geleneği haline geldi. Köftelerin yanında jambon, hindi ve yalanchi, soğan ve pilavla doldurulmuş limonlu üzüm yapraklarıyla birlikte ikram edildi. Yemek masası dost ve komşuların hazırladığı salata ve tatlılarla doluydu. Kutlamalarımız enerjiyle doluydu. Herkes yiyecek ve içecekle ziyafet çekti. Noel Baba hediyelerle geldi ve sonunda arkadaşlar gitar ve piyano çalarken, biz de onların etrafında toplanıp ilahiler söylemeye başladık.

Annemin ölümünden bir veya iki yıl sonra, babamı ziyaret ediyordum ve mutfakta, sıkı kapaklarla kapatılmış dört adet paslanmaz çelik silindirik kap, muhtemelen çalıştığı ameliyathaneden geri dönüştürdüğü eski moda bandaj tutucular gördüm. Kapağı kaldırdığımda teneke kutunun yarısının altın rengi bulgurla dolu olduğunu gördüm. Annem, kuftaya ek olarak, tahılları ceviz aromalı Ermeni pilavı yapmak için de kullanmıştı. O pilavı yapmak benim için çok kolay oldu. Belki artık kufta yapmayı öğrenmemin zamanı gelmişti.

Bir arkadaşımdan bir ders aldım, ardından yıllık iyileştirmeler yoluyla yolumu bulmaya çalıştım. İç harcını bir gün önceden hazırlasam 75 köfteyi hazırlamak yine dört saatimi alıyor.

Artık Noel'de kufta yapmak sadece bir tatil geleneği değil, aynı zamanda bir meditasyon haline geldi. Bir elime çiğ et ve bulgur karışımından alıp, diğer elimle ince bir köfte şekline getiriyorum, sol başparmağımı sağ avucuma dairesel hareketlerle bastırıyorum, tespih çekiyormuş gibi tekrarlayan hareketler yapıyorum. Geçmişi düşünüyorum. Geleceği düşünüyorum. Yiyeceği ellerimde hissediyorum ve şimdiki zamana odaklanıyorum.

Düzleştirilmiş köftenin ortasına bir kaşık dolusu domuz eti, damağı sallayacak baharatlı kuzu eti ve soğan yığını koyuyorum. Karışımın etrafındaki etin düzgün olmayan kenarlarını dikkatlice yukarı çekip pürüzsüz bir top haline getiriyorum ve dış yüzeydeki bulguru nemlendirmek için bir miktar buzlu su ekliyorum. Biri bitti, bitecek çok dua var.

Ellerimin annemin ellerine dönüştüğünü görebiliyorum. Geniş parmak eklemlerini ve buruşuk cildi kendime ait olarak zar zor tanıyabiliyorum. Onu özlüyorum. Babam ondan 3,5 yıl sonra öldü. Ben de onu özlüyorum.

Yuhanna İncili'nde bir buğday tanesi, Dünya'da ölene ve “çok meyve verene” kadar, tek başına dinlenen tekil bir tohum olarak kalır. Bunu kalbimde anlıyorum. Kaliforniya'nın bu tarım bölgesinde yaşıyorum.

Buğdayın orijinal çekirdeği kendisinden daha fazlası haline gelerek yok olur ve paylaşılabilecek daha büyük bir bereket ortaya çıkar. Kendi yolumuzdan çıktığımızda insanoğlu da aynı yeteneğe sahip olur. Kayıp ve değişimle sarsılan herkes yeni ilişkiler, aile ve topluluk inşa etmekten sorumludur.

Noel Arifesi kutlamaları artık benim evimde yapılıyor. Büyük miktardaki kufta, ben köfteleri kaynayan et suyunda bir tencerede pişirene kadar dondurucumda duruyor. Aileye ve eski komşulara yeni arkadaşlar ve sevgililer eklenir. Her misafir için minnettarım.

Eğer annem bu şansı denemeseydi bu lütfun hiçbiri benim olmayacaktı. Devletimizin hemşirelere ihtiyacı vardı. Aramayı cevapladı. Central Valley'e giden yolu buldu. Kuftaya giden yolu buldum.

Danielle R. Shapazian, Fresno'da yaşayan kayıtlı bir hemşire ve yazardır. San Joaquin Vadisi Kitap Festivali'nin kurucusu ve yöneticisidir.