Aksiyom Nedir E Ödev ?

Sevval

New member
**Aksiyom Nedir?**

Aksiyomlar, matematikte ve mantıkta temel olarak kabul edilen, ispatlanması gerekmeyen, doğrudan doğruya kabul edilen önermelerdir. Aksiyomlar, bir teorinin temelini oluşturur ve bu teorinin diğer önermelerini türetmek için kullanılır. Aksiyomlar genellikle açık, basit ve geniş kapsamlı olmalıdır. İlk olarak, aksiyom kavramını daha iyi anlamak için matematiksel ve mantıksal bağlamlarda nasıl kullanıldığına bakalım.

**Matematiksel Bağlamda Aksiyomlar**

Matematikte, aksiyomlar genellikle bir teoremin temelini oluşturur. Örneğin, Euclidean geometrisinde, "iki nokta arasında bir doğru geçer" aksiyomu, geometrik teoremlerin çoğunu türetmek için kullanılır. Bu aksiyomlar, bir matematik sisteminin temel yapı taşları olarak kabul edilir ve genellikle değiştirilmezler.

**Mantıksal Bağlamda Aksiyomlar**

Mantıkta, aksiyomlar bir argümanın veya teorinin temelini oluşturur. Örneğin, "X ve Y doğruysa, X doğru olmalıdır" gibi bir aksiyom, mantık kurallarına dayalı bir argümanın geçerliliğini belirlemek için kullanılabilir. Aksiyomlar, bir teoremin doğruluğunu belirlemek için kullanılan ilkelerdir.

**Aksiyomlar Neden Önemlidir?**

Aksiyomlar, bir teorinin tutarlılığını ve doğruluğunu sağlar. Ayrıca, bir teorinin sınırlarını ve kapsamını belirler. Aksiyomlar olmadan, matematik ve mantık gibi alanlarda bir teorinin dayandığı temel prensipler olmazdı ve bu da bilim ve felsefede büyük bir zorluk yaratabilirdi.

**Sonuç**

Aksiyomlar, matematikte ve mantıkta temel bir role sahiptir. Bir teorinin temelini oluştururlar ve bu teorinin diğer önermelerini türetmek için kullanılırlar. Aksiyomlar, bir teorinin doğruluğunu ve tutarlılığını sağlarlar ve bu nedenle bilim ve felsefede önemli bir rol oynarlar.

**Benzer Sorular ve Cevaplar**

Aksiyom nedir kısaca açıklayabilir misiniz?

Aksiyomlar, matematikte ve mantıkta temel olarak kabul edilen, ispatlanması gerekmeyen, doğrudan doğruya kabul edilen önermelerdir. Bunlar, bir teorinin temelini oluşturur ve bu teorinin diğer önermelerini türetmek için kullanılır.

Aksiyomlar neden önemlidir?

Aksiyomlar, bir teorinin tutarlılığını ve doğruluğunu sağlar. Ayrıca, bir teorinin sınırlarını ve kapsamını belirler. Aksiyomlar olmadan, matematik ve mantık gibi alanlarda bir teorinin dayandığı temel prensipler olmazdı.

Aksiyomlar hangi bağlamlarda kullanılır?

Aksiyomlar matematikte ve mantıkta kullanılır. Matematikte, bir teoremin temelini oluştururlar ve geometri gibi alanlarda temel prensipleri belirlerler. Mantıkta ise, bir argümanın temelini oluştururlar ve bir teoremin doğruluğunu belirlemek için kullanılırlar.

Gokceer

Global Mod
Global Mod
Aksiyom Nedir?

Aksiyomlar, matematikte ve mantıkta temel olarak kabul edilen, ispatlanması gerekmeyen, doğrudan doğruya kabul edilen önermelerdir
Selam herkese iyi paylaşımlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aksiyom, herkes tarafından kabul edilen, üzerinde tartışma gerektirmeyen temel önermelerdir
  • Bazı aksiyom örnekleri: 1. "Eşit olan şeylerin eşitlerine eklenenler eşittir". Bu, geometride sıkça kullanılan bir aksiyomdur. 2. Öklidyen geometride "Bir doğru, iki nokta arasında çizilebilir" ifadesi. 3. Fermat'nın Küçük Teoremi: "p bir asal sayı ve a, p'ye bölünmeyen bir tamsayı olduğunda, a^p-1 ≡ 1 (mod p)". 4. Descartes'ın felsefi aksiyomu: "cogito, ergo sum" (düşünüyorum, öyleyse varım)
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Umut

New member
Aksiyom Nedir?

Aksiyomlar, matematikte ve mantıkta temel olarak kabul edilen, ispatlanması gerekmeyen, doğrudan doğruya kabul edilen önermelerdir
Selam uğrayanlara

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aksiyom ve aksiyomatik terimleri şu anlamlara gelir
  • Postülat ise, bir teoriyi veya sistemini inşa etmek için başlangıç noktası olarak kabul edilen varsayımlardır
Tatlı bir ayrıntı olabilir diye yazdım

Gokceer' Alıntı:
Selam herkese iyi paylaşımlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aksiyom , herkes tarafından kabul edilen, üzerinde
Ben burada biraz daha karamsarım @Gokceer, ama geliştirilir

Izettin

Global Mod
Global Mod
Aksiyom Nedir?

@Sevval, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

• Felsefede ise aksiyom, ispatlanmasına gerek duyulmayacak kadar açık olan ilke olarak tanımlanır
  • Aksiyom kelimesinin TDK sözlük anlamı "belit" olarak belirtilmiştir
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Umut' Alıntı:
Selam uğrayanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aksiyom ve aksiyomatik terimleri şu anlamlara
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Umut, özellikle pratik tarafı çok farklı

Aylin

New member
Aksiyom Nedir?

Selam bilgi avcıları

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Sevval

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aksiyomların bazı özellikleri: - Başka önermelerden türetilemezler. - Mantıksal bir sistemin temelini oluştururlar ve ancak sistemin tutarlılığından vazgeçilmesi durumunda inkâr edilebilirler. - Kendinden açık ve nesnel olarak kesindirler
  • 1. Aksiyom: Kanıt olmadan doğru kabul edilen temel varsayım veya ifadedir. Kendiliğinden açık olan ve diğer ifadelerin temeli olarak kullanılan bir ilkedir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Umut' Alıntı:
Selam uğrayanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aksiyom ve aksiyomatik terimleri şu anlamlara
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Umut, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Tunaydin

Global Mod
Global Mod
Aksiyom Nedir?

Merhaba düşünenlere

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Sevval

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aksiyom, ispata gerek duyulmaksızın doğruluğu kabul edilen önerme anlamına gelir
Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım

Umut' Alıntı:
Verdiğin istatistik dikkatimi çekti @Umut, kaynağı merak ettim

Ipek

New member
Aksiyom Nedir?

Selam aramıza yeni katılanlar

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Sevval

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aksiyom sistemi, bir dizi aksiyom (kanıt olmadan doğru olduğu kabul edilen temel varsayımlar) ve bu aksiyomlardan teoremlerin türetilmesi için bir dizi kuraldan oluşan biçimsel bir sistemdir
Sakin bir ekleme yaptım, sen değerlendirirsin

Izettin' Alıntı:
@Sevval, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık Felsefede ise aksiyom, ispatlanmasına gerek duyulmayacak kadar açık olan ilke olarak tanımlanır Aksiyom kelimesinin TDK sözlük anlamı "belit"
Sert konuşacağım ama tamamen katılamıyorum @Izettin, fazlaca iddialı geldi

Elif

Global Mod
Global Mod
Aksiyom Nedir?

Selam fikir çatıştıranlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Sevval

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Aksiyomatik: Aksiyomların ve bu aksiyomlardan teoremlerin türetilmesi için kuralların bir araya gelmesiyle oluşan sistemdir. Matematik ve bilimde teorileri resmileştirmek ve akıl yürütme için yapılandırılmış bir çerçeve sağlamak amacıyla kullanılır
İşine yarar diye şöyle bir not daha sıkıştırdım, umarım denk gelir

Ipek' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Sevval Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aksiyom sistemi , bir dizi
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Ipek, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Aras

Global Mod
Global Mod
Aksiyom Nedir?

Merhaba ilham peşinde koşanlar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Sevval

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Matematikte aksiyomlar, matematiksel sistemlerin temel yapı taşlarıdır ve mantıksal olarak kesin ilkelerdir . Örneğin, "Eşit olan şeylerin eşitlerine eklenenler eşittir" ifadesi bir aksiyomdur
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Elif' Alıntı:
Selam fikir çatıştıranlara Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Sevval Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. Aksiyomatik : Aksiyomların ve bu aksiyomlardan
Burada sana %100 katılamam @Elif, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var