Almanya öldürülen Yahudileri hatırlıyor; peki ya burada yaşayan bizler?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bugün 27 Ocak 2024 Küresel Holokost Anma Günü ve bu metni Berlin'den yazıyorum. Annem Anita Lasker-Wallfisch'in o gün Berlin'de Federal Meclis'te konuşmasının üzerinden altı yıl geçti. Ailesinin öldürülmesi, kendisinin Auschwitz'e sürülmesi, toplama kampı orkestrasında çellist olarak geçirdiği zamanlar hakkında. Ve yeniden canlanan antisemitizm.

Bu gün kaybedilenlerden daha fazlasını somutlaştırıyor gibiydi. Ayrıca Berlin'de, Almanya'da bulabileceğim bir şeyler olabileceği ihtimalini de ondan okudum. Belki annemin memleketinde cesur yeni bir dünya benim için bir ihtimaldi. Mezuniyet kızı olurdum. Holokost'tan sonra burada bir yuva bulmaya çalışan ilk Lasker-Wallfisch. Ne düşünce…

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Düşünce gerçekleşti. Kararlıydım; sonuçta ben annemin kızıyım. Bunun benim kaderim olması gerektiğini bana söyleyen bir yoğunluk beni yönlendiriyordu. Bizden çok şey çalınmıştı. Görevim bana açık görünüyordu.

Unutmak istediklerini hatırlatan biri miyim?

Yaşanmamış hayatımı arardım, onu bulacağımı umarak. Saflık hem bir nimet hem de bir lanettir. Saflık olmasaydı muhtemelen bu kararı vermezdim. Başka yaşanmamış hayatların farkındayım. Öldürülen büyükannem ve büyükbabamın mezarı bile yok. Kabul etmek istediklerim onlar. Sizin iyiliğiniz için şunu göstermek istiyorum: Burada, Almanya'daydık. Ben bunun kanıtıyım.

Berlin'de ne beklediğimi bilmiyorum ama kesinlikle gerçekçi değildi. Bu kadar kültür şoku ya da kaçamadığım yoğun yalnızlık beklemiyordum. Ve farkına varmam biraz zaman alan başka bir şeyle. Bilinçdışı önyargılarla her zaman zırh kullanabileceğim anlarda karşılaştım.

Maya Lasker-Wallfisch, annesi Anita ile Şubat 2023'te Berlin'deEmmanuele Contini

Ben bu şehre geri dönen bir Yahudiydim ve hâlâ da öyleyim. Her ne kadar Almanya, anti-Semitizmin yarattığı yıkıma ve ölümcül virüse rağmen, insanlığın yapabileceği en kötü şeyi görmüş olsa da ve hatta burada anma kültürü konusunda gösterilen yadsınamaz çabalara rağmen, biz Yahudiler pek popüler değiliz. Olacağımızdan emin değilim.

Yahudi halkı yüzlerce yıldır avlanıyor ve sınır dışı ediliyor. Bu bizim kaderimiz gibi görünüyor. Kötü bir günde kendime, Almanya'da kendimi güvensiz veya istenmeyen hissetmemin nedeninin bu olduğunu söylüyorum. Belki unutmayı tercih ettiğin bir şeyin hatırlatıcısıyımdır.

Bugün milyonlarca ölünün anılmasının bir anlamda zorunlu olduğu bir gün. Onu nasıl unutabiliriz? Ancak hatırlamak yeterli değildir. Kaybedilen her şeyin yasını tutarken bir eylem çağrısına ihtiyacımız var. Dikkatimizi ve enerjimizi, ırkçı nefretin ve ayrımcılığın tüm tezahürleriyle mücadele etmeye ayırmalıyız.

Almanya'ya acıyla ve iz bırakma kararlılığıyla döndüm. Ölüm ve kayıp lekesi yerine. Alman toplumuna bir şeyler katmak isterim ama yine de önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak anma töreni için Federal Meclis'in davetli listesinde değilim. Daha önce hiç davet edilmedim ve bunun beni üzdüğünü söylemeliyim. Annem “sopayı” bana devretti, mirasını yaşatmamı istedi. Ve güçleri azaldığı için olanları hatırlamak.

2018'de Federal Meclis'te Nazi kurbanları için anma saati: Anma konuşmasını Anita Lasker-Wallfisch yaptı.

2018'de Federal Meclis'te Nazi kurbanları için anma saati: Anma konuşmasını Anita Lasker-Wallfisch yaptı.Jürgen Heinrich/imago

Üstlenmek istediğim büyük bir sorumluluk ama bunu tek başıma yapamam. Hatırlamak, bir şeyler yapmak, kolektif olarak iletişim kurmak – bunlar ölülerimize en iyi şekilde hizmet edebilmemizin ve onları anabilmemizin yollarıdır.

Maya Lasker-Wallfisch, 1958'de Londra'da doğdu, Holokost'tan sağ kurtulan çocukların travmaları konusunda uzmanlaşmış bir psikanaliz psikoterapistidir. Hayatı ve çalışmaları hakkında iki kitap yazmıştır; en sonuncusu “Sana Berlin'den mektuplar yazıyorum. Yeni bir eve dönün” (Insel-Verlag 2022).

İle
Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.